Trafolar (transformatörler) kullanılacak cihazın ihtiyacı doğrultusunda, elektrik akımının gerilimini yükseltme veya azalatma görevinde kullanılır. Sanayilerin bel kemiği olan transformatörler diğer adıyla trafolar, her yıl düzenli bir şekilde bakım yapılması gerekmektedir. Trafo bakımlarının birçok sebepleri bulunmaktadır, başlıca nedenleri saymak istersek, iş güvenliği veya işçi sağlığı, kesintisiz elektrik sağlanması ve meydana gelecek cihaz arızalarının mali kayıpları olarak açıklayabiliriz.
Trafo bakımı yapılmadan önce gerekli önlemlerin alınması hayati önemlere sahiptir. Bu önlemlerin alınmaması halinde mali kayıp ve can kayıpları meydana gelebilir. Trafoların üzerinde bulunan yıldız noktalarının topraklanması trafo bakımı yapılmadan önce yapılması gereken ilk işlem olarak en başa koyabiliriz. Trafo bakımı işleminde listemizde bulunan 2 aşama ise trafoya gelen elektrik akımının kesilmesi işlemidir. Trafonuza gelen elektrik akımını kestikten sonra, yüksek gerilim kalemleri ile akımın geçebileceği her noktada elektrik enerjisinin bulunduğu veya bulunmadığı kontrol edilir. Trafoların içerisinde jeneratörler bulunmaktadır. Bu jeneratörlerin de topraklama işlemi yapılmalıdır.
Trafo bakımı yaptığımız için trafoların test işlemlerini de yapmaktayız. İlk olarak trafolarda bulunan yağların doğru şekilde kullanıldığına dair test işlemleri yapılır. Daha sonrasında trafo bakımı işleminde de bahsi geçen trafoların içerisindeki kabloların yalıtkanlığı mutlaka test yapılmalıdır. Bu testlerin yanı sıra bazı özel testlerde bulunmaktadır. TTR adı verilen cihaz yardımı ile trafo bakımı yapılırken trafo sargı oranı ve trafo geri çevirim oranı test işleminin yapılmasında büyük yarar vardır.
Trafo bakımı, alanlarında uzman ekiplerimiz tarafından yapılmaktadır. Yüksek gerilimlerin bulunduğu bu cihazlarda kontrolsüz bir hareket veya eylem sonucunda can kaybı meydana gelmektedir. Trafo bakımı işlemin de yapılacaklardan liste halinde bahsedecek olursak en başta kablo başlıklarının kontrol edilmesi geçecektir. Kablo başlıklarının kontrollerini ısıya duyarlı termal kameralar yardımı ile kontrol edillmektedir. Sonraki aşama trafonuzda bulunan yağ miktarının verimli olup olmadığı kontrol edilir. Eğer az miktarda yağ var ise mutlaka yağ eklenmesi gerekmektedir. En sık yaşanan arızaların temelinde yağ sorunu ile karşılaşmaktayız. Periyodik bir çizelge ile yapılan trafo bakımlarının sonucunda trafonuzda yağ miktarının azaldığını söyleyebiliriz. Yağ sıkıntıları tespit edilip sızıntı olması engellenir.Trafolarda bulunan kabloların önüne gelen yüksek gerilim kabloları içinde titiz bir bakım yapılması gerekmektedir. Bu kablolar veya diğer kabloların dışarı tiner yardımı ile temizlenip önlem alınmalı ve temizlik sonucu arızaların önüne geçecektir.
Trafoların yıldız noktaları topraklama işlemleri yapmaktadır. Bu yıldız noktalarının topraklama kontrolleri yapılmaktadır.
Trafolara yapılan bakımların ana nedeni cihazımızın kesintisiz ve uzun ömürlü bir şekilde çalışmasını sağlamaktır.
Her geçen gün artan elektrik ihtiyacı, sanayilerde kesintisiz bir şekilde sağlanmalıdır. Trafo bakımı yaptırmazsanız trafonuz arızalanır ve elektrik kesintilerine maruz kalırsınız. Trafo bakımı yaptırmak hayati önleme sahiptir.
Sizde trafo test ve bakımı yaptırmak istiyorsanız bizlere iletişim bölümünden veya WhatsApp destek hattımızdan ulaşabilirsiniz.